Zemědělství

Zemědělství  je tradiční zejména pro jižní oblasti Jihomoravského kraje. Zemědělství je nejvíce rozvinuto v Dolnomoravském úvalu a Dyjsko - Svrateckém úvalu. Nejvyšší podíl orné půdy mají okresy Vyškov a Znojmo. Zemědělství je zaměřeno zejména na obiloviny, řepku, cukrovku, chmel a zeleninu, zejména rajčata, papriky a okurky a pěstování ovoce - meruňky a broskve. Nadprůměrné přírodní podmínky  umožňují pokračovat v tradičních oborech zemědělské výroby a to především ve vinařství, ovocnářství a zelinářství. V kraji se nachází více jak 90%  plochy vinic ČR. Vinohradnictví je rozvinuto především v okrese Břeclav, kde je 46% plochy všech vinic v ČR, ale i v okresech Hodoním, Znojmo a částečně také Brno - venkov.

                      

Ze živočišné výroby zaujímá Jihomoravský kraj jedno z předních míst v chovu prasat a drůbeže.